joi, 10 noiembrie 2011

Despre ştiinţa

Ştiinţa este un domeniu larg care se extinde în permanenţă, apar noi lucruri de studiat, de experimentat şi nu în ultimul rând de inventat sau de descoperit.

Energia din organismele vii
Lumea vie a plantelor şi animalelor se întinde din adâncurile oceanelor până în vârfurile celor mai înalţi munţi. Fiecare plantă sau animal are nevoie de energie pentru a se menţine în viaţă. Energia lor provine din hrană. şi toată această hrană depinde de energia solară.
Ştiaţi că…?
Aproape trei sferturi din suprafaţa Pământului este acoperită de mări şi oceane. Aici locuiesc nişte plante minuscule, care dau aproape trei sferturi din oxigenul Pământului. Cea mai mare astfel de plantă măsoară 1mm lăţime, iar cea mai mică este de aproximativ cincizeci de ori mai mică.

Planeta Pământ
Pământul s-a format cu aproximativ 4500 de milioane de ani în urmă. Probabil că, iniţial, a fost un imens nor de praf si gaze.
Ştiaţi că…?
Au fost nevoie de mii de ani ca mările şi oceanele să devina sărate. Apa de ploaie şi cea rezultată din topirea zăpezii au dizolvat treptat sarea din roci, iar sare s-a depus în mări şi oceane.

Energia alternativă
Combustibilii fosilici sunt poluanţi, iar rezervele sunt limitate. De aceea, oamenii căuta noi tipuri de energie pentru a produce energie electrică şi pentru a pune în funcţiune maşinile. Energia care nu provine din petrol, cărbune, gaze naturale sau reacţii nucleare poartă numele de energie alternative. În cea mai mare parte, ea este dată de ape, soare şi vânt.
Ştiaţi că…?
În 1981, Solar Challenger a devenit prima navă solară care a traversat Canalul Mânecii. A străbătut 262 km în 5 ore şi jumătate.

Motoare
La început, oamenii puneau în funcţiune maşinile simple manual sau cu ajutorul tracţiunii animale. Apoi au descoperit că pot folosi forţa vântului în navigaţie, pentru a le împinge ambarcaţiunile cu pânze. De asemenea, foloseau forţa vântului pentru a-şi măcina grânele, obţinând faină. Mai târziu, s-au folosit de forţa apelor curgătoare pentru a învârti rotile morilor de apa, care pompau apa sau puneau în funcţiune alte mecanisme.
Ştiaţi că…?
Momentan există circa 300 de milioane de automobile în lume, adică un automobile la 15 oamenii. Anual, se produc peste 30 de milioane de automobile.

Obiecte zburătoare
Baloanele cu aer cald zboară sau plutesc în aer pentru că sunt mai uşoare decât aerul. Deşi sunt grele, avioanele zboară pentru ca au aripi. Aripile lor fac ca o forţă numită portantă să le menţină în aer.
Ştiaţi că…?
Cel mai mare animal zburător ce a existat vreodată este o reptilă preistorică Quetsalcoatlus northropi , care a trăit acum 65 de milioane de ani. Aripile ei erau la fel ca ale unui avion de două locuri.

Sunetul
Sunetele pe care le auzim vă spun ce se întâmplă în jurul vostru, chiar dacă nu vedeţi cine sau ce le produce. Auziţi telefonul sunând, zgomotul maşinilor de pe stradă sau zgomotul ploii.
Ştiaţi că…?
Unele avioane sunt supersonice, adică se pot deplasa mai repede decât sunetul. Viteza lor se măsoară în unităţi numite mach. Un mach este egal cu viteza sunetului. Lockheel SR-71 (SUA), cel mai rapid avion cu reacţie din lume, zboară la mach 3,5.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu