joi, 10 noiembrie 2011

Asmatuiul

Asmatuiul sau hatmatuchiul este o planta asemanatoare patrunjelului. Frunzele au gust amarui aromatic. Acesta apare in luna martie in raristea padurilor, in curti sau oriunde are un pic de umbra. Avand un continut mare de vitamine, fier si uleiuri volatile, asmatuiul este stimulent, depurativ, diuretic, aperitiv, stomahic, laxativ, anticanceros si ajuta la evacuarea bilei. Este folosit in medicina traditionala in tratarea scorbutului, gutei, reumatismului, litiazei renale.
In cosmetica are rol de catifelare a pielii fetei si intarzie aparitia ridurilor. Cataplasmele cu plante proaspat zdrobite se aplica direct pe fata lasandu-le sa actioneze 10-20 de minute.
In alimentatie asmatuiul poate fi consumat direct in salate, ciorbe sau sucul proaspat in oftalmii tenace punandu-se cite doua picaturi in fiecare ochi. Cataplasmele cu infuzie sau decoct de asmatui sunt folosite contra hemoroizilor si pe plagile canceroase. Frunzele proaspete se pot pune sub forma de comprese pe sani pentru a opri lactatia. Decoctul se mai poate utiliza si la spalatul suprafetelor iritate a feselor bebelusilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu