Comunicarea între organizaţi nonguvernamentale, comunicarea este un lucru foarte important în relaţia între doua persoane, doua grupuri, organizaţi, deoarece contează cum comunicăm între noi, cum ştim să ne punem în valoare calităţile şi cum putem să ocolim defectele, cu ajutorul persoanelor care ne pot da un sfat bun de urmat deoarece în unele cazuri nu ne dăm seama singuri de calităţile sau defectele noastre sau nu le putem punte singuri în valoare, de aceea avem nevoie de un loc unde ne putem dezvolta sau exprima, ne putem găsi noi talente, calităţi şi aceste lucruri pentru început se pot realiza doar prin voluntariat şi în cele mai multe cazuri acest lucru îl găseşti la ONG-uri. Mulţi oameni nu înţeleg termenul de voluntariat, ei vor să înceapă să lucreze cât mai repede, să facă rost de bani şi din această cauză întâmpină problema "experienţei", "perioadă de probă".
Această experienţă o pot căpăta doar prin voluntariat, deci integrându-se într-un ONG de recomandat pe domeniul pe care vor să se axeze în viaţa profesională şi nu numai.
Deci trebuie să existe o comunicare între ONG-uri, schimb de experienţă, pentru că pe cont propriu nu poţi afla toate noutăţile, nu poţi cuprinde, acoperi toate domeniile într-un singur ONG. Pe baza acestei idei se realizează comunicarea între ONG-uri, care trebuie să fie făcute pe anumite domenii de activitate, deci prin schimb de experienţă nu doar ceri o informaţie fără să compensezi prin alta informaţie. De exemplu, eu fac parte dintr-o organizaţie studenţească, trebuie să ştiu ce activităţi au şi celelalte organizaţi studenţeşti, pentru a putea colabora cu ele la diverse proiecte pe care le putem organiza împreuna pentru a strânge un număr mai mare de participanţi din care putem alege un număr de studenţi pricepuţi pe acel proiect, pentru că dacă se fac doar într-o singură organizaţie, studenţi încep să se cunoască şi nu mai există aşa numita concurenţă, de aceea ei trebuie puşi în ipostaza să concureze şi cu alţi studenţi care nu sunt colegi cu ei, aşa apare instinctul de concurenţă, se fac schimburi de experienţe mai constructive, îţi construieşti o bază de date mai largă dacă pot să mă exprim prin acest termen. Referitor la constructivitate, există un proverb "Comunici mai bine într-o oră, decât în cinci ore de scris scrisori". De aceea vorbind faţă în faţă, apar noi probleme pe care le pui la punct în momentul respectiv nu aştepţi până vine răspunsul la scrisoare, între timp apărând alte probleme, din această cauză comunicarea la distanţă nu este eficienta, dar totuşi este eficientă în unele cazuri.
Se pune problema cum să comunicăm, în principiu trebuie să ştim în primul rând de ce avem nevoie în ONG-ul nostru, sau cum îi putem ajuta pe alţi. Uneori există mari probleme de comunicare, pentru că nu ştim să cerem informaţia, nu ne facem înţeleşi, în consecinţă nu ştim să comunicam, nu ne putem impune punctul de vedere într-un anumit domeniu, de aceea nu ştim să ne facem auziţi. Ştiu că termenul "nu ştim" nu suna prea bine, dar deseori ne putem întâmpina cu aceste probleme, e uşor să spui hai să vorbim, să comunicăm, dar noi nu ştim să comunicăm, o percepem ca pe o simplă conversaţie, a comunica nu înseamnă a face doar o conversaţie pe un anumit domeniu, implică cu mult mai multe elemente să le spunem ajutătoare, trebuie să ai un proiect bine pus la punct şi pentru a ajunge să faci un proiect ai nevoie de experienţă. Momentan cred că nu aş putea să realizez un proiect de unul singur, pentru că nu am încă o bază de date bine pusă la punct, am nevoie de multe sfaturi, îndrumări şi bineînţeles de oameni de încredere, cu care am mai lucrat în diferite domenii. E important să te înţelegi cu ei, să înţelegi ce vor de la tine, ce vrei de la ei, contează modul cum comunici cu ei, în concluzie să fie o echipă bine pusă la punct, acest lucru consider eu că e cel mai important, o echipă puternică, în care nu trebuie să fie doar genii, trebuie să existe şi oameni dornici, chiar dacă ei fac doar treaba cea mai uşoara, trebuie să existe un echilibru, să se echilibreze balanţa, care este extrem de necesara în formarea unei echipe constructive.
Două echipe, două ONG-uri comunică mai bine când au nevoie una de alta, împreuna realizând lucruri importante ce nici patru echipe separate nu ar putea să facă, pe principiul unde-s doi puterea creste, apar ideii noi, poate chiar prin simpla conversaţie. Consider că într-o echipă nu se pot produce prea multe schimbări de idei, doar cu aceiaşi membri, deoarece intervin mereu aceleaşi idei asemănătoare, ai nevoie de membri noi sau de o comunicare, o colaborare, cu alte echipe.
Aş dori să abordez şi ideea referitoare la avantajele pe care le ai în ONG-uri. În primul rând intri într-o lume la care nici nu o percepeai, începi să vezi lumea din alte perspective, descoperi lucruri pe care înainte nu le observai, afli lucruri noi, descoperi cum decurg lucrurile, cum trebuie făcute. Pot spune că pentru început este doar voluntariat, dar pe parcurs începând să te implici din ce în ce mai mult, descoperi oameni noi, î-ţi faci noi şi mulţi prieteni, observi că ai din ce în ce mai mult sprijin, î-ţi faci noi relaţii care până la urma sunt în avantajul tău, î-ţi găseşti un loc de munca bine plătit, nu trebuie să începi să lucrezi de la cea mai joasă treaptă, deoarece în ONG-uri capeţi extrem de multă experienţa, o să ajungi ca un proiect pe care până atunci nu ştiai cum să-l faci să fie o nimica toată, o banalitate, dar în acelaşi timp un lucru foarte important pentru tine, fără să ai un plan de bătaie nu o sa fi luat în considerare, un om important o să-ţi ceară acest plan, proiect, îl va studia şi î-şi va da seama, ca eşti o persoana cu experienţa necesară de care are el nevoie.
Avantajul principal este că o sa faci parte dintr-o echipa, o să înveţi să lucrezi în echipă, să fi un om de încredere, cu răspunderea lucrului pe cere îl faci. O data ce ai învăţat să lucrezi în echipă o să-ţi fie foarte uşor să abordezi o problema importantă, bineînţeles şi cu ajutorul echipei tale. O să participi la diverse cursuri, evenimente, întâlniri de afaceri, de unde o să ai foarte mult de învăţat şi de experimentat cu alte persoane, deci să comunici nu doar să întreţii o conversaţie amicală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu