joi, 10 noiembrie 2011

Macrisul

Macrisul este una dintre cele mai timpurii plante care apar dupa gerurile iernii chiar inaintea tuturor celorlalte zarzavaturi. Are un gust placut si un continut ridicat de vitamina C fiind considerat un foarte bun revitaminizant. Ca aliment se poate utiliza in salate in amestec cu alte zarzavaturi sau legume (morcov, patrunje, telina), in supa sau pireuri de plante. Datorita componentilor sai ajuta digestia si creste apetitul.
De asemenea combate avitaminovele si este recomandat in eczeme, diaree. Infuzia de macris se foloseste in tratarea intoxicatiilor cu mercur sau arsenic. Extern, decoctul de macris ajuta la rezolvarea ulceratiilor gurii sau la vindecarea ranilor din gura. Consumat in cantitati mari macrisul provoaca intoxicatii. Contraindicatiile sunt in cazurile de boli grave de plamani, astm, guta, artrita si litiaza renala
Frunzele de macris…
contin mult fier, vitamine si acid oxalic, ceea ce ii da un gust astringent. Datorita continutului de acid oxalic nu se recomanda celor care sufera de boli ale rinichilor sau persoanelor cu reumatism.
Medicina populara pomeneste radacina de macris ca un medicament al ficatului. Radacina rasa si utilizata sub forma de decoct face minuni in tratamentul unor boli de piele sau al tumorilor benigne si chiar maligne. In cure de detoxifiere, care dureaza cateva luni, radacina de macris reface ficatul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu