joi, 10 noiembrie 2011

Grausorul sau Untisorul

Planta erbacee si perena, grausorul creste in paduri si tufisuri. Acestei plante ii place umezeala de aceea prefera locurile umbroase si umede. Frunzele sunt de culoare verde-stralucitor si se culeg inainte de inflorire.
In alimentatie se pot consuma sub forma de salata fiind asortata fripturii de miel, in supe, ciorbe si diferite mancaruri. In stare cruda se recomanda a fi consumat in cantitati de cel mult 100 de grame pe zi. Grausorul poate fi folosit in uzul extern in medicina umana pentru tratarea hemoroizilor, varicelor si bolilor de piele. Se prepara infuzie care se foloseste in bai locale pe locurile afectate. Din sucul proapsat se poate prepara si alifie de grausor in amestec cu unt clarifiat.
Flori de primavara - Grausorul (untisorul) sau celandinele - printre primele flori care rasarr primavara, alaturi de ghiocei, viorele, branduse, toporasi sau brebenei. Primavara, alaturi de leurda, stevia, urzicile si papadia, frunzele de untisor ne detoxifica organismul. Il putem folos crud si proaspat in salate. Gustul untisorului este un gust fraged si bun. O salata excelenta si delicioasa este aceea facuta din leurda, untisor si mararul tocat; se mai adauga suc de lamaie, ulei, piper si sare si gata masa! Untisorul se foloseste si in cosmetica: se spune ca trateaza foarte bine cearcanele. Se cumpara sau se culege 2 legaturi de untisor de padure care se amesteca cu un pahar de apa minerala, flori de arnica, trandafir rosu si de maces (cate o lingurita) si 15 lingurite de ulei de susan. Toate aceste ingrediente se paseaza, se toaca marunt, se dau in clocot doar in apa minerala si se mixeaza dupa care, se pune amestectul intr-un borcan la racit. Se maseaza zilnic zonele cu cearcane cu aceasta crema dupa care se spala. Rezultatele nu vor intazia sa apara. Untisorul vine din latinescul Ficaria verna, stiintific numindu-se Ranunculus ficaria si face parte din familia Magnoliopsida. Popular acestei floricele i se mai spune: basicuta porcului, branza vacii, calce mica, ceirot, fetica, grausor marunt, iarba randunelului, salata cucului, salata de camp, salata mica, salata mielului, salata nemteasca, salata salbatica, scalci mici, scanteuta galbena, untisor, untisorul vacii sau untul vacilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu