joi, 10 noiembrie 2011

Ceaiuri pentru iarna

1. Ceaiul de afine
Afinele au şi câteva funcţii terapeutice extrem de “lăudate” de specialişti. Datorită conţinutului ridicat în antioxidanţi, acestea cresc imunitatea, ajutând organismul să prevină infecţiile şi răcelile, şi întăresc pereţii vaselor de sânge, având şi un rol de protecţie cardiovasculară. O cană de ceai de afine, din două linguriţe de fructe uscate şi 200 ml apă clocotită poate face minuni.
2. Ceaiul de cătină
Fructul de cătină are de două ori mai multă vitamina C decât citricele. În fructele coapte conţinutul depăşeşte 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Însă cătina nu se “mândreşte” doar cu conţinutul bogat în vitamina C, ci mai are şi multe alte vitamine precum: A, B1, B2, B6, B9, E, K, P şi F. Aşa că bea cu încredere seara, înainte de culcare o cană cu ceai de cătină, din fructe uscate.

3. Ceaiul negru
Recunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante, ceaiul negru e recomandat de specialişti îndeosebi pe perioada iernii. Acesta îmbunătăţeşte rezistenţa la frig şi ajută corpul să îşi păstreze resursele de energie. De asemenea, e recomandat şi în afecţiuni digestive. Atenţie însă, e indicat să consumi o cană pe zi, la amiază, după masa de prânz.
4. Ceaiul de iasomnie
Infuzia de iasomie stimulează metabolismul, reglează tensiunea arterială, creşte aciditatea gastrică şi provoacă tran- spiraţie datorită conţinutului ridicat de acid salicilic. Nu se recomandă administrarea ceaiului de iasomie pe stomacul gol. Infuzia de iasomie se prepară din două linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită. Se beau două astfel de preparate pe zi.
5. Ceaiul de busuioc
Ceaiul de busuioc este un foarte bun energizant. Ajută la combaterea bronşitei, gripei, durerilor articulare, insuficienţei circulatorii, a reumatismului şi la desfundarea mucoasei nazale. Bea câte trei căni de ceai de busuioc pe zi. Vei vedea rezultatele mai repede decât te-ai fi aşteptat.
6. Ceaiul de coji de portocală
Ştim cu toţii că citricele au un conţinut extrem de ridicat în vitamina C. Ei bine, tocmai acest lucru conferă şi ceaiului de coji de portocale un loc fruntaş printre plantele care te pregătesc de iarnă. Astfel, întăreşte imunitatea, ajută la fixarea mineralelor, creşte capacitatea de apărare naturală şi, nu în ultimul rând, este un tonic excelent al musculaturii. Aşa că nu arunca niciodată cojile de portocală. Pune-le la uscat, iar când se apropie anotimpul rece, prepară-ţi o infuzie.
7. Ceaiul de muguri de pin
Pinul este bogat în răşină, dar are şi o putere terapeutică intensă. Mugurii săi au efecte dezinfectante, detoxifiante, stimulente ale rinichilor, de reîntinerire generală. Pentru a evita afecţiunile anotimpului rece, bea zilnic o cană cu ceai de muguri de pin.
8. Ceaiul de scorţişoară
Pe lângă utilizarea ei în reţetele culinare, scorţişoarea are şi efecte terapeutice. Ceaiul de scorţişoară este eficient în cazul răcelilor şi în unele afecţiuni digestive, precum diareea. Are, de asemenea, şi un puternic efect antioxidant.
9. Ceaiul de măceşe
Fructele de măceş sunt apreciate pentru conţinutul lor bogat în vitamina C şi în cantităţi mai mici de vitaminele A, B1, B2, PP şi K. Ceaiul de măceşe poate fi pregătit din una-două linguriţe de fructe uscate fără seminţe la o cană cu apă clocotită (250 ml) pentru a întări imunitatea organismului, ajutându-l să reziste la boli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu