joi, 10 noiembrie 2011

Plante medicinale - Patlagina

Daca ar fi sa întrebam oamenii de rând din majoritatea tarilor din Europa ce plante medicinale cunosc si folosesc, desigur ca alaturi de musetel pe primele locuri s-ar afla patlagina.
Cele doua forme de patlagina, patlagina îngusta (Plantago lanceolate^) sau patlagina lata (Plantago major) sunt aproape identice în proprietatile lor de vindecare.
Denumirile populare sunt: pentru patlagina îngusta: iarba bubei, limba oii, mama padurii, minciuna si protagina, iar pentru patlagina lata: iarba de cale; limba boului, mama ploaie si minciuna.
Cercetând o serie de carti vechi, am aflat ca înca din antichitate vechii greci o cunosteau, iar în Evul Mediu planta era folosita si în vrajitorie. Se spunea ca „vindeca de vrajile de legare în dragoste", te apara de otravuri si mai ales îti ia fierbinteala (febra). Tot în vechime, când încaltamintea era „butucanoasa" si-ti provoca rani, patlagina era pusa câte o frunza între degetele de la picioare.
Planta creste în livezi si pajisti, la marginea drumurilor si potecilor si în gradini si curti gasim patlagina din abundenta.
Se culege în special în lunile mai si iunie, dar practic oricine o poate folosi din primavara timpurie pâna toamna târziu. îmi aduc aminte ca am cules frunzele de patlagina si de sub zapada. Patlagina contine o serie de substante active, substante amare, mucilagii si în special vitamina K, ceea ce a facut ca planta sa fie folosita în vechime pentru oprirea hemoragiilor.
Continutul de tanini face ca patlagina sa aiba si proprietati de cicatrizare a ulcerului stomacal.
Dar, în primul rând, patlagina vindeca bronsitele, calmeaza si opreste tusea si este de neînlocuit pentru tratamentul bolilor cailor respiratorii începând de la copii si pâna la batrâni. Un ceai preparat dintr-o lingurita vârfuita de frunze de patlagina îngusta taiate marunt si oparite cu o cana de apa clocotita, baut de trei ori pe zi, poate vindeca si bronsita asmatiforma. în cazurile de guturai frunzele de patlagina sunt un calmant extraordinar. Si femeilor aflate în perioada de sarcina ceaiul de patlagina le este de mare ajutor.
Din nenumaratele afectiuni si boli mentionam cele mai importante cazuri care s-au vindecat cu ceai sau sirop de patlagina: tuse convulsiva, astm bronsic, afectiuni ale vezicii urinare, senzatia de a urina des. Patlagina este buna în tulburarile aparatului digestiv, balonari, ulcer stomacal si intestinal, diaree.
în cazul ulcerului stomacal, rezultate remarcabile îl da tratamentul de patru saptamâni cu infuzie de patlagina, preparata dintr-o lingura de frunze si o cana de apa clocotita si bauta câte o lingura la fiecare doua ore.
In aplicatii externe, frunzele sau terciul obtinut din frunzele fragede de patlagina ajuta la vindecarea ranilor provocate de taieri, striviri, arsuri. Frunzele se aplica si pe zonele de piele afectate de eczeme umede, inflamatii dupa vaccinare (boli specifice copiilor), întepaturi de albine si viespi.
îmi amintesc de cazul unei femei în vârsta care suferea teribil datorita unei rani deschise la gamba. Avea rana de mai multi ani, aspectul ei era deja verzui-negru, iar recomandarea medicului a fost clara, piciorul trebuie amputat. I-am recomandat ca pe rana bine spalata sa aplice frunze de patlagina îngusta si casul popii, apoi, dupa îndepartarea frunzelor, sa unga rana cu alifie de galbenele. Faptul ca rana s-a închis si s-a vindecat a constituit o adevarata minune pentru biata femeie. Nu si pentru mine, care cunosteam puterile vindecatoare miraculoase ale plantelor recomandate.
Nu o data se întâmpla ca, ocupându-ne de mici treburi gospodaresti, sau lucrând în gradina sa ne întepam, iar mâna, sau piciorul sa ni se umfle în urma micului accident. Punând pe locul respectiv o compresa cu terci din frunze proaspete de patlagina, umflatura va disparea în câteva ore ca prin minune. Pâna si în cazul îmbolnavirilor de zona Zoster, cu rani deschise si dureri îngrozitoare sucul proaspat de patlagina aplicat pe zonele cu probleme pot aduce întâi alinare pacientului, iar apoi, în timp chiar vindecarea.
Ulcerul varicos tratat cu bai de picioare cu extract din patlagina îngusta poate, într-un timp relativ scurt, sa nu mai constituie o problema pentru pacient.
Multi batrâni mai stiu sa laude efectul calmant al frunzelor de patlagina în cazurile de guturai.
Practic la orice rana provocata de întepatura, taietura, lovitura, la întepaturile de insecte sau muscaturi de sarpe, aplicarea directa pe rana a frunzelor de patlagina (indiferent care specie) sau a terciului extras din frunze duce la o vindecare rapida.
Mod de folosire:
Ceai (infuzie):
O lingura cu frunze de patlagina taiate marunt, la o cana de 250 ml cu apa clocotita, se lasa un minut, se strecoara, apoi se bea cu înghitituri mici în toate afectiunile aparatului respirator.
Ceai (combinat) contra tusei si bronsitelor:
250 ml de apa se pun la încalzit. Se adauga o felie de lamâie si o lingurita cu zahar candel. Când a dat în clocot se retrage de pe foc, se adauga câte o lingurita vârfuita cu frunze de patlagina si una de cimbru. Se lasa un minut apoi se strecoara si se beau fierbinte 2-3 cani de ceai pe zi.


Terci de frunze (pentru comprese pe rani):
Se ia un pumn cu frunze de patlagina, se spala si se zdrobesc cu un facalet pe un platou din lemn. Terciul obtinut se pune pe rani, se înfasoara cu o bucata din pânza curata si se lasa câteva ore (chiar toata noaptea).
Sirop de patlagina:
Se iau patru mâini pline cu frunze de patlagina, se spala si se trec prin masina de tocat. Se adauga o jumatate de pahar cu apa, un sfert de kilogram de zahar si 250 grame de miere de albine. Se pune într-o craticioara si se lasa sa fiarba la foc mic (la nevoie, pentru început puteti sa mai puneti apa). Se amesteca continuu cu o lingura de lemn. Când amestecul este putin vâscos, turnati lichidul în borcanele si veti avea un excelent sirop de patlagina, care calmeaza tusea si vindeca bronsitele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu